Natursten

Naturen har en gång för länge sedan skapat, de som idag är en utav våra naturtillgångar.

Natursten är ett naturmaterial där texturen är unikt för varje produkt som tillverkas och de är de stora naturliga variationerna som ger produkten dess karaktär och utseende. Det kan förekomma marmorering i graniten där den får sin unika prägel. Denna marmorering kan jämföras med en fors som letar sig fram i skog och mark.

Att ta fram och tillverka olika granitprodukter är ett hantverk och en konst. Även om våra leverantörer idag har moderniserat tillverkningen och dess förädling så görs en del produkter än idag för hand i stenbrotten.

En av naturstens främst omtalade egenskaper är dess slitstarka och oändliga hållbarhet som kan användas av flera generationer. Dessutom blir naturstenen bara vackrare ju mer den används.

Lystern och färgen som är inbyggd i naturstenen framträder olika beroende på bearbetningsgraden.

Här nedan förklaras de olika ytbehandlingarna:                     

Råkilad granit har den naturligt varierade och knöliga ytstruktur som uppkommer när stenblocken kilas isär. Det ger ett rustikt intryck som passar bra i miljöer där man vill uppnå en naturnära känsla. Råkilad granit används ofta för exempelvis trappor, murar och stolpar i trädgårdsmiljöer. På alla produkter som har råkilade synliga sidor tillsätter man raka kanter för att produkten skall få dess angivna mått.            

Tumlad granit får en antik patinerad yta med något mjukare kanter och används ofta för bland annat gatsten.

Flammad granit är sågad, vilket gör det möjligt att hålla snävare måttoleranser. Efter sågningen hettas ytan upp kraftigt så att stenkristallerna spjälkas till en småvågig, sträv elegant yta. Flammad granit ger ett bra halkskydd och passar bra för exempelvis trappor, hällar och bänkar.

Krysshamrad granit har bearbetats med tryckluftshammare för att uppnå en knottrig ytstruktur med finess och bra halkskydd, som lämpar sig för trappor och hällar.

Polerad eller finslipad granit får en helt slät och blankpolerad eller mattslipad yta som är extremt tålig och inte kräver något direkt underhåll. Den används ofta till fasader, golv eller bänkskivor när ett exklusivt intryck eftersträvas.

Sågad granit är främst en ytbehandling som erhålls produkter för att få en jämn placering emot något. Exempelvis ett entréplan som man ansluter nära inpå huskroppen, eller en blockstensmur där skarvarna ligger diktan med varandra.

Natursten finns runt om i vår värld, men den som är lämpligast för oss här i norden, är den som är skapad i vårt klimat.  

Hos oss hittar du en mängd naturliga skönheter att välja bland. Med små medel når du nya höjder i din utemiljö med hjälp av vacker natursten.

Sortiment
Övrigt