Såhär gör du för att lyckas med din platt- och markstensläggning!

Såhär gör du för att lyckas med din platt- och markstensläggning!

Till att börja med finns det en hel del olika typer utav plattor och marksten, betong, tegel, kalk, naturstenshällar, kullersten och gatsten.

Betong är en billigare och mer lättarbetad sten än många utav dom som nämns ovan, då den håller jämn tjocklek hela tiden medans många naturstenar kan variera kraftigt. Däremot kan en natursten tack vare detta ge dig en mer livlig och personlig yta med en hög hållbarhet då natursten ej påverkas lika kraftigt utav väder och vind som en betongsten gör.

Att lägga marksten/plattor innebär många gånger ett hårt arbete och även en pengainvestering vilket gör att det är viktigt att göra allt rätt ifrån början. Här är våra tipsa för en lyckad yta:

 

  1. Planera storleken på ytan –

Kolla hur stor plats din yta behöver vara på genom att tex ställa ut utemöblerna och grill på önskad yta, mäta ut en lagom bred trädgårdsgång ca 50-150 cm eller att uppfarten blir tillräckligt bred för att kunna öppna bildörrarna utan att slå i något.

  1. Ritning-

Rita sen en ritning med mått och andra eventuella önskemål. Ta även kort på din yta i olika vinklar så att man kan se eventuella sluttningar eller annat som kan vara bra att tänka på innan man kör igång.

  1. Välj ut rätt marksten-

Åk sen in till vår butik, Spannarp 1 43277 Tvååker, för att med vår hjälp hitta rätt sten för just ditt ändamål. I butiken har vi en stor visningsyta på ca 700 m2 + mängder med broschyrer för inspiration. Vi hjälper dig sen även att räkna ut åtgång på sten och material till underarbetet.

  1. Lägga själva eller anläggarhjälp-

Nästa steg är att bestämma er för om ni ska lägga stenen själv eller om vi ska hjälpa er genom att förmedla en bra anläggare. Vi kan även hjälpa er med att få hem allt material och sten med vår kranbil som då kan lyfta in varorna ca 10 meter in i din trädgård.

  1. Viktigast utav allt, gör ett bra underarbete-

Ett bra underarbete är A&O för en lyckad stenläggning. Man ska till exempel aldrig lägga marksten/plattor direkt i matjord då jorden rör sig vi kärle och kärllossning, vilket leder till att även dina marksten/plattor kommer att flytta på sig och hamna i olika nivåer. Det växer även då mer ogräs i ytan än vad det gör när man grävt bort jorden.

 

-Ytor med låg belastning, ex. trädgårdsgångar och uteplatser:

Markera och mät ut ytan som skall stensättas. Det är också bra att tänka på att gräva ur den något större än den färdiga ytan. Gräv bort 20-30cm, se till att botten blir någorlunda jämn och lägg fiberduk i botten. Fyll på med bärlager 10-20cm och packa med en markvibrator så att ytan blir jämn och stabil. Fyll på med sättmaterial 2-3cm. Stocka av sättmaterialet och lägg stenen. Fyll sedan fogarna noggrant med fogsand, tex ogräshämmande dansand.

 

-Ytor med hög belastning, ex. uppfarter och parkeringar:

Markera och mät ut ytan som skall stensättas. Det är också bra att tänka på att gräva ur den något större än den färdiga ytan. Gräv bort 30-50cm, se till att botten blir någorlunda jämn och lägg fiberduk i botten. Fyll på med bärlager 20-40cm, fyll gärna på med bärlagret i omgångar och packa med en tyngre markvibrator så att ytan blir jämn och stabil. Fyll på med sättmaterial 2-3cm. Stocka av sättmaterialet och lägg stenen, för ytor med tyngre belastning bör en kantsten i betong sättas. Fyll sedan fogarna noggrant med fogsand, tex ogräshämmande dansand.

 

4 tips för en nästintill underhållsfri stenläggning 

  1. Tvätta - Är det en redan befintlig yta så rensa ut gamla fogar och tvätta sen a ytan med stentvätt, tex Nitor, Tercol eller ogräsättika (finns i butik). En stentvätt tar bort påväxt på stenen så som mögel, alger och de mesta annan påväxt. Tvätten rollas ut på ytan och tvättas efter verkningstiden av med trädgårdsslang och piassavakvast.  Tänk på att inte använda högtryckstvätt då det kan förstöra betongen.
  2. Impregnera – För att sen ge stenen en vattentät yta som även står emot smuts, alger, kalkutfällningar och mögel rekommenderar vi att impregnera ytan med Surfapore C (finns i butik).
  3. Ogräshämmande fogsand – sopa i en ny och fräsch fog som motarbetar ogräs. Vi har två alternativ i vår butik:

Dansand som är en finkorningsand som med hjälp utav sina basiska egenskaper förhindrar ogräs.

Benders Litomex förblir flexibel och motstår rörelser, mindre sättningar i beläggningsytan, minimerar ogräs och försämra myrornas framfart.

  1. För allra bästa resultat - gör om proceduren vid behov, minst 1 gång om året.


2019-05-22
Sortiment
Övrigt