Så får du ordning på din blöta gräsmatta

Så får du ordning på din blöta gräsmatta

För att få en fin och grön gräsmatta behöver gräset näringsrik jord och vatten. Visste du att man även kan ha en för blöt gräsmatta, vilket leder till dränkt gräs och lerig jord?

Två anledningar som oftast leder till en blötgräsmatta är dålig dränering och jord med mycket lera i. Att då dränera sin gräsmatta brukar vara det bästa tillväga sättet för att få en fin och ’’torr’’ matta. Man kan då säga att det finns tre valmöjligheter utefter hur blöt gräsmatta du har:

  • Är den enbart fuktig kan det många gånger räcka med att dressa gräsmattan. Detta innebär att man klipper ner den för att sen kratta ner 1-2cm sand i jorden vilket gör jorden mer luftig och då bidrar till att vatten lättare kan rinna undan.  Sand bidrar även till att hålla mossa borta.

Sand till detta hittar du hos oss: 

https://himlemarkcenter.se/sortiment/grusmaterial-jord/gjutgrus-0-8/

  • Har du en gräsmatta som är mer blöt då jorden blivit väldigt lerig kan man prova att själv gräva lite dränering. Detta gör du genom att gräva ca 50 cm djupa ’’släntdiken’’ som du leder ut mot ett större dike. I dessa diken lägger du sedan dränslang, makadam och sen på med jorden igen.

Makadam till detta hittar du hos oss: https://himlemarkcenter.se/sortiment/grusmaterial-jord/makadam-11-16/

  • Har du en väldigt blöt gräsmatta där det samlas rikliga mängder vatten och blir stående bör man  anlita någon för att få hjälp med större dränering och eventuellt jämna till sänkor i gräsmattan. Detta kan både våra anläggare och huvudentreprenör Varbergs schakt hjälpa er med.

Kontakta oss för prisuppgifter. 2019-03-25
Sortiment
Övrigt